Web oldal készítés - ML Art Consulting Webdesign - www.mlart.hu
Webes fejlesztés
Programozás


Hasznos információkA dalmata jellemzõi, igényei, tartása

 


Rabul ejtett ez a gyönyõrĂ» pettyes, bájos küllemĂ» fajta?
Tudom jól, most magam ellen beszélek, de mielõtt kölyökvásárlás mellett döntenél, szánj elég idõt a kutya mint faj, és a dalmata mint fajta jellemzõinek, speciális igényeinek és a fajtával kapcsolatos nehézségeinek a megismerésére!

Tarthatok-e kutyát???

A dalmata nagyon impozáns, látványos sétapartner feltĂ»nõ pettyei miatt a laikusok számára is összetéveszthetetlenül felismerhetõ. Azonban a küllem egyáltalán nem minden. Kiváló társnak, kiváló barátnak, kiváló hallgatónak, kiváló úszópartner és még sorolhatnám.

Kedves, barátságos fajta, minden agressziótól mentes, azonban nagyon pörgõs, temperamentumos kutya.

Nagyon ajánlom gyerek mellé, ösztönösen vigyáz rá, tolerálja minden csínyét, védelmezi azt. A dalmata egy nagyon közvetlen egyéniség, mindenkivel barátkozik, mindenkivel kedves. A mi kutyáink legalábbis ilyenek, ezért kimondottan házõrzésre nem alkalmasak, viszont nagyon jó jelzõkutyák.

Minden kutya, de a dalmata különösen társas lény, nem szereti a magányt. Imádja a gazdit és nehezen viseli az egyedüllétet, ezért nem való olyan embernek, aki alig van otthon, és az otthon töltött idõt se a kutyájával tölti!  Ha a gazdi és családtagjai a nap nagy részében távol vannak otthonuktól, akkor legalább társat – egy másik kutyát – szerezzünk be mellé, hogy ne unatkozzon egész nap. Az értelmetlen bezártság, unalom, egyedüllét jól nevelt ebnél is romboláshoz vezethet – ami lelkesedésébõl adódóan tetemes kárt jelent! Leggyakoribb ilyen tevékenység a bútorok, a gazdi használati tárgyainak megrágása (cipõ, mobiltelefon, fényképezõgép).

A dalmata tipikus sportkutya, óriási mozgásigénye van, amit tágas területtel, több órás futási lehetõséggel, szabad játékkal kell biztosítani számára. Ennél a fajtánál a megfelelõ mértékĂ», de nem megerõltetõ mozgás elengedhetetlenül szükséges a vázrendszer egészséges fejlõdéséhez! Kellõ mozgatással azonban ha kielégítjük mozgásigényét, nagyon nyugodt, kellemes társ tud lenni. Azonban nem elég fizikailag lefárasztani egy dalmatát, fontos neki feladatokat is adni, hogy ne unatkozzon. Dalmatát (és más kutyát is) láncon tartani TILOS!

A következetes nevelés, illetve az alapvetõ vezényszavak megbízható ismerete elengedhetetlenül szükséges mind saját, mind kutyánk biztonsága érdekében. A dalmata egy különleges lény, nagyon ragaszkodó, hĂ»séges – ugyanakkor öntudatos, néha(gyakran) önfejĂ» – ami a kanoknál erõsebben elõjöhet, mint szukáknál.

Mint minden nagyobb testĂ» fajta, így a dalmata is lélekben meglehetõsen sokáig kölyök marad, „megkomolyodása” akár 2-3 éves koráig is eltarthat! Nem klasszikus munkakutya (sem fizikai, sem pszichés értelemben), nem szabad agyonterhelni, kifejezetten rosszul viseli a német juhászkutyákra kifejlesztett poroszos dresszírozást. Csak szeretettel, odafigyeléssel lehet és szabad nevelni, fontos a következetesség. Olyan, mint egy gyerek: ha egyszer engedékeny voltál, már nem lehet (vagy csak nagyon nehezen) lenevelni az izgalmas dolgokról.

Igényli a foglalkozást, kitartó gazda mellett játékos motiválással könnyedén teljesíti az engedelmességi vagy kísérõkutya vizsga követelményrendszerét. Továbbá agility sporttal is kiválóan levezethetõ mozgásigénye.

Minden kutya esetében vannak alapvetõ egészségügyi tennivalók: rendszeres oltások, féregtelenítés három havonként, bolha és/vagy kullancs elleni szerek, stb.

Dalmatáról van szó… nos, a dalmata - az egészséget illetõen - tipikusan problémás fajta. A dalmatáknál leggyakrabban elõforduló betegségek a következõk: süketség, vesekövesség, allergiás megbetegedések és mint nagytestĂ» fajta, a csípõízületi dysplasia. A hazánkban oly gyakran elõforduló süketség miatt nagyon fontos, hogy leendõ pöttyösünket tenyésztõtõl vásároljuk, ahol garanciát vállalnak  a kölykökre és remélehetõleg a külföldön már szinte mindenhol alkalmazott hallásteszt is elterjed hazánkban. Nemcsak kétoldali, hanem egyoldali süketség is súlytja ezt a fajtát, és ezt hallásvizsgálat nélkül elég nehéz eldönteni, és a féloldali süketségben szenvedõ dalmaták genetikailag szinte teljesen megegyeznek süket társaikkal, ezért tenyészteni nem ajánlatos velük sem. A dalmaták, különösen a kanok veszélyeztetettek a húgysavkövektõl, és ez nemcsak az  idõsebb kutyáknál elõforduló probléma, 3-4 éves kutyáknál is gyakran megfigyelhetõ. Nincs arra bizonyíték, hogy a kiegyensúlyozatlan étkeztetés okozza a vesebántalmakat, de sokkal jobb, ha csak annyi fehérje adagolás mellett neveljük fel kutyánkat, amennyire igazán szüksége van és ne többel. Fontos, hogy állandóan figyelemmel kísérjük dalmatánk vizeletét, és ha annak színe eltér a normálistól, vagy véres, azonnal állatorvoshoz vigyük. A dysplasiák különféle formáinak kialakulásában számos okot találni: örökletes betegségrõl van szó, de a környezeti, táplálási és tartási körülmények is elõsegíthetik kialakulását. A dalmaták csípõízületi dysplasiájáról, kötelezõ szĂ»rési vizsgálatok hiányában csak feltételezéseink vannak. Emiatt célszerĂ» lenne, ha hazánkban is elterjedne ez a szĂ»rési forma is és ezáltal a pozitív egyedeket ki kellene zárni a tenyésztésbõl.

Élete növekedési szakaszában nagy sebességgel építi fel testét, hatalmas súly nehezedik a fejlõdésben lévõ végtagokra, ezért rendkívüli figyelmet igényel a táplálék tápanyag összetétele. A hiányzó vagy túladagolt tápanyagok; a kevés vagy megerõltetõ mozgatás hatására károsodnak a végtagok, mely károk késõbb már csak nehezen, vagy egyáltalán nem orvosolhatók. Egy dalmatát mozgásigénye és a rá jellemzõ egészségproblémák miatt (allergia, vesekõ-hajlam) nem lehet konyhai maradékkal vagy nagyon olcsó táppal etetni! Minimum középkategóriás kutyatápot ajánlok. A táplálékmennyiség, minõség és összetétel mellett szigorúan ügyelni kell az etetési gyakoriságra: legalább 2 adagban kapja meg a napi adagját, és evés után legalább egy óráig ne mozogjon. Nagyon sok mély mellkasú fajta (köztük dalmata is) kínhalálát okozza a mozgás hatására átforduló teli gyomor (gyomorcsavarodás).  Arra is számíts, hogy különbözõ csonterõsítõkre, zöldkagyló kivonatra, szõrtablettára és vitaminokra is szüksége lehet dalmatádnak a növekedési szakaszban, ami további kiadásokat jelent.

Elhelyezése sem éppen olcsó: a vázrendszer egészséges kifejlõdéséhez elengedhetetlenül szükséges napi rendszeres, elégséges, de nem megerõltetõ mozgásmennyiséghez tágas terület kell biztosítani számára. De bármekkora helyen is tartod, emellett rendszeresen el kell vinni sétáltatni, futtatni óriási mozgásigénye és kíváncsisága miatt. Rövid szõre és érzékeny bõre miatt megköveteli a szélvédett, hõszigetelt, télen lehetõség szerint fĂ»tött kutyaházat, valamint a puha fekvõhelyet. De emellett lakásban is lehet tartani, amit a dalmata nagyon szeret, de ez esetben számítani kell a porszívózások számának rohamos emelkedésére apró, hófehér, mindenen megtapadó szõrszálai miatt.

A szõrápolásra egyébként nem kell nagy energiát fektetni, elég hetente átkefélni néhány percig, lakásban tartott kutyánál gyakrabban, hogy az elhalt szõrszálak hamarabb kihulljanak.

 

Gondolom furcsának tĂ»nt a fenti ismertetõ: ugyanis inkább lebeszélés, mint rábeszélés. A dalmata speciális fajta, speciális igényekkel. Évrõl évre rengeteg pöttyösnek kell új gazdit keresni, egyszerĂ»en azért, mert a tulajdonos nem tájékozódott megfelelõen leendõ kutyája igényeirõl, adottságairól – és csak 1-2 éves korú kutya mellett döbbent rá, mit is vállalt a nyakába.

 

Tehát kinek is ajánlom? Hát NEM MINDENKINEK!!!! 
 2021. augusztus 4. szerda -   Domonkos, Dominika napja van - holnap Krisztina napja lesz.